Gerda Groeneveld

Kraamzorg, hechting en binding

Ruim 35 jaar heb ik in de kraamzorg gewerkt. Daar raakte ik al snel geboeid door de gehechtheidsrelatie van ouder- kind. Ieder mens heeft een veilige bodem van basisvertrouwen nodig in het leven. Dit vergroot de stabiliteit en veerkracht om (emotioneel) gezond op door te kunnen ontwikkelen. Het verdriet wat het kan veroorzaken als deze bodem wankel is, raakt mij nog steeds diep. Iedere kern heeft een voedzame bodem nodig om tot bloei te kunnen komen.

Op een ‘ondervoede’ basis ontstaan makkelijk patronen en overtuigingen die effect hebben op je (niet gemaakte) keuzes en relaties in het leven. Dit draag je allemaal mee tot het moment komt dat je hierin (emotioneel) vast gaat lopen. Daarnaast heeft het ook weer invloed op de volgende generatie. Het is lastig om iets door te geven dat je zelf ook niet hebt ontvangen.

Maar gelukkig is het te doorbreken door inzicht, ontdekken en (opnieuw) leren.

Als kraamverzorgende vond ik het steeds mooier worden om ouders te begeleiden in het opstarten als gezin. Om hen te laten zien hoe belangrijk en leuk het is om je kindje te leren kennen. Hieruit ontstond het verlangen me verder te laten scholen in begeleiden en opleiden en ging ik hiervoor een opleiding doen. Daarvanuit heb ik vele mooie jaren mogen meelopen met stagiaires en leerlingen om hen wegwijs te maken in het unieke vak van kraamverzorgende. De jaren daarna, als teamleider, gaven me weer andere skills die ik nu ook weer op het terrein van het ondernemer zijn kan inzetten. Maar het meest genoot ik toen ook van het back up zijn van de teams en meebewegen in hun ervaringen.

Op weg gaan en op adem komen

Een aantal jaren geleden liep ik zelf vast in de waan van alle dag. Ik ervaarde het leven, door opeenstapeling van een aantal dingen, als óverleven. God hoorde en zag de moeiten en nodigde mij uit om een stap úit de overleving te zetten. En zo ging mijn weg via inzicht en verwerking naar herstel. Ik ging ontdekken wat ik allemaal aan bagage in mijn rugzak mee droeg. Stuk voor stuk werden er aangeleerde overtuigingen en scheefgegroeide patronen uitgehaald. Het werd een ware identiteitscrisis waarin God mij spiegelde aan de reis van Zijn volk Israël. Daarom is dit ook verwerkt op deze site. Sinds de eerste stap ervaarde ik hóeveel ruimte Hij geeft om op adem te komen en onze eigen kern te leren kennen. Kostbare ontdekkingen doen onderweg, In liefde en zorgzaamheid, op weg naar een leven in rust en vrijheid.

En ik kan je vertellen, daar is het goed vertoeven!

Ontwikkelen en groeien

Na diverse scholing binnen en buiten de kraamzorg en in de school van het leven, ben ik bij Total Balance getraind tot coach. Ik werk ook graag met deze methode omdat het al dikwijls bewezen heeft effectief te zijn. Het is persoonlijk en doelgericht omdat het werkt vanuit de Bron.

Na het behalen van een certificaat in ouderschap en hechting, heb ik de smaak van het ontwikkelen en groeien ook zelf weer helemaal te pakken en ben alweer op zoek naar een volgende aanvulling.

Wat ik bovenal geleerd heb is dat God meegaat met ons als wij willen ontwikkelen en doorgroeien in ons leven. Hij gunt ook jou het (leren) kennen van Hem en het leren kennen van je eigen kern, zoals Hij deze aan jou persoonlijk meegaf. Je mag op weg naar een leven in vrijheid en rust. Je mag je ballast afleggen. Als jij er aan toe bent om dit te ontdekken, wandel ik graag een stukje mee.

Wil je meer weten over de methode van TotalBalance?

Neem dan even de tijd voor deze minitraining.