EENZAAM maar niet ALLEEN

schedule 3 juni 2022
bookmark_border Blog
create Gerda Groeneveld

Wat weet ik het nog goed. Eén van de eerste lessen Duits op de middelbare school en een overhoring van het rijtje woorden dat we hadden moeten leren. 'Einsam' moest de klasgenoot op het bord schrijven.

Nog hoor ik de docent daarop zeggen: "En zoals onze Koninginmoeder Wilhelmina zei: 'Einsam, aber nicht allein'.

Het raakte me, het haakte zich ergens in mij vast. Want eenzaam wàs ik als tiener, al was ik niet alleen. Ik had familie, klasgenoten en een hele club jongeren waar ik mee rondhing na school. Dat het eenzaamheid  was, begreep ik pas vele jaren later. Toen ik leerde over gezien en gehoord worden en emotionele verbinding. Over gekend zijn om wie je bent tot in de kern. Het belang van je eigen identiteit kennen.

Wist ik veel. In die tienertijd ervaarde ik alleen het gevoel van er niet toe doen, de leegte van binnen, het alleen op de wereld gevoel, al kon ik zelfs dát toen niet omschrijven. Je kunt immers niet verwoorden wat je niet kent maar wel mist. Ook dat ontdekte ik pas later. Ik ken ook hoe het voelt om eenzamer te zijn ónder de mensen als zonder mensen. Misschien ken jij dat ook?

Ik leerde het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn. 'Eenzaam' zegt over het algemeen iets over hoe je je voelt van binnen terwijl 'alleen zijn' vooral iets zegt over de situatie waarin je je bevindt.

Het kan dus ook dat je alleen bent, zonder eenzaamheid te ervaren. Maar je kunt ook eenzaamheid ervaren juist als je niet alleen bent.

De uitspraak van Koningin Wilhelmina, heeft me altijd geïntrigeerd. Deze titel van het boek door haar geschreven gaat dan ook al mijn hele leven met me mee. Echt begrijpen ging ik het pas, toen ik Jezus toeliet tot in mijn hart. Sinds ik Hem ken, ben ik nergens meer alleen of eenzaam. Hij bevrijd je van de drang om van mensen nodig te hebben dat ze jouw 'leegheid' op moeten vullen.

Het is mogelijk om te kunnen genieten van mensen en kunnen genieten in het alleen zijn en ook de blijheid ervan te voelen.

Ik liep hier deze week zo over na te denken i.v.m. Pinksteren. Dit feest wordt veelal beleefd tot opwekking, met enthousiasme, samen zingen. Voor mij persoonlijk is het het feest van de intimiteit. Het kostbare van de Geest die verbinding maakt tussen Jezus en mij. Het kennen van de troost van Jezus, juist door de Geest.

'Wanneer de Trooster komt, die Ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid die van de Vader komt, zal Die over Mij getuigen' Johannes 15:26.

Ook weet ik nog hoe ik de eenzaamheid ervaarde, juist bij de verhalen van andere mensen. Hoe het leek alsof anderen altijd leuke uitstapjes, feestjes of vakantie hadden. En zelfs als ik dit soort dingen ook meemaakte, voelde het dikwijls alsnog katerig.

Was ik dan altijd maar ontevreden? Ondankbaar? Vaak dacht ik dat dan wel over mezelf. Anderen hadden het leuk, dus was er vást iets mis met mij. Totdat ik leerde dat deze gevoelens te maken hadden met verbinding en mogen zijn die je bent en ook nog goed genoeg te zijn. Maar ook ging ik ontdekken dat anderen het soms oprecht, maar soms ook niet, leuk hadden gehad. Niet alles is wat het lijkt.

Ik denk er regelmatig aan hoe dat moet zijn in de tijd van nu, met al die socials? We laten elkaar immers graag zien hoe leuk het feestje, uitstapje of vakantie is. Ongetwijfeld ook nu weer, nu we een dag langer weekend hebben.

Hoe is dat als je dat allemaal voorbij ziet komen en je voelt je eenzaam thuis, of je nu tiener bent of ouder? Wat dan als je het wel meevierde maar de leegte evenzogoed voelde ondanks de vele mensen om je heen?

Hoe is dat voor jou nu? In deze tijd waarin we leven?

Voel jij je eenzaam en zonder mensen? Voel je je eenzaam ónder de mensen? Mag ik je dan vanuit mijn hart vragen om dat niet langer alleen te blijven dragen? Of je nu 16 bent of 76 jaar. Zet alsjeblieft de stap naar een coach. Zodat je mag vertellen en je gehoord wordt. Of je daar GoFree bij wilt betrekken of een ander, is aan jou. Maar zet de stap om samen te gaan ontdekken waarom je je voelt, zoals je je voelt.

Gún jezelf de weg hieruit. Het kan! Echt waar! 'bin there, done that!

God maakte ons kostbaar en waardevol. Ook jóu!

Warme groet, Gerda

Gerda Groeneveld

Met veel plezier zet ik mijn opleidingen, ervaringen, en methodes in binnen GoFree Coaching. Als jij er aan toe bent een stap te zetten, loop ik graag een stukje met je mee.