Leven in vrijheid

schedule 5 mei 2021
bookmark_border Blog
create Gerda Groeneveld

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻

Holocaust overlevende Viktor Frankl zegt in zijn boek -de zin van het bestaan-: "‘Alles kan van iemand worden afgenomen, behalve één ding, de laatste van de menselijke vrijheden, en dat is dat iemand in alle gegeven omstandigheden kan kiezen welke houding hij aanneemt'.

Holocaust overlevende Edith Eger zegt in haar boek "De Keuze": “Mijn lieve schat, je kunt ervoor kiezen om vrij te zijn.”

Jozua, de zoon van Nun zegt in het boek "de Bijbel" :" kies dan heden wie je dienen zult"

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻

Wat is vrijheid? Zeker in deze dagen denken we vooral aan uiterlijke omstandigheden. Niet fysiek gebonden zijn en kunnen gaan of staan waar je wilt en wanneer. Beide holocaust overlevenden waren in omstandigheden waarin zij die vrijheid niet hadden. Zij waren gebonden.

Wat zij met ons delen is, wat zij daarin geleerd hebben over mindset. Vrijheid. Kiezen. Ook Jozua deed een appèl op keuze.

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻

Wat kiezen wij vandaag? Jij en ik. Ben ik echt vrij met een vrije keuze?        Of laat ik mij overheersen door angst, zorgen of ziekten?

Ik kan mij ook laten onderdrukken door mijn eigen overtuigingen en gedachten.

Of laat ik mijn vrijheid beknotten door de (ver)oordelen of mening van andere mensen?

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻

Voor wie kiezen wij vandaag? Jij en ik. Aan wie vertrouw ik mijn vrijheid toe?

Door wie laat ik mij (onbewust)leiden? Een idool, status, meerderheid van stemmen of een werkgever, of wie?

Wie laat ik mij een vrije, veilige toekomst bieden? Het pensioenfonds, de regering, mijn dierbaren?

Of dien ik het liefst mijn eigen gevoelens? Doorgaans zijn deze nogal wisselend door omstandigheid, conditie of nachtrust.

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻

Wat is voor jou leven in vrijheid? Maak jij daarin een keuze? Ben jij vrij?

Wat is voor mij leven in vrijheid? Ik vertel je vandaag over mijn keuze. Ik heb gekozen vrij te zijn door God te dienen. Waarom?

Omdat Hij zegt dat waar Hij is, vrijheid is.

Hij zegt wie Hij is en Hij is. Het maakt Hem blij als ik Hem geloof op Zijn woord, maar Hij dwingt mij er niet toe. Hij respecteert wie ik ben en mijn keuze. Maar bij Hem ben ik geborgen, Hij is sterker dan wie of wat ook en daarom hoef ik niet langer gebonden te zijn. Het is mijn ervaring dat Hij de weg naar de toekomst kent en Zijn adviezen navigeren mij veilig door dit leven. Ondanks omstandigheden.

Vanaf dat de sluier werd weggenomen heb ik leren ontdekken hoe het is om te leven in

𝕍ℝ𝕀𝕁ℍ𝔼𝕀𝔻📯

warme groet, Gerda

Gerda Groeneveld

Met veel plezier zet ik mijn opleidingen, ervaringen, en methodes in binnen GoFree Coaching. Als jij er aan toe bent een stap te zetten, loop ik graag een stukje met je mee.